de standaard

Herkomst:
China. Dankt zijn naam aan majoor Croad die het ras in Engeland invoerde.
Algemene indruk
Een fors hoen met grote lichaamsdiepte en een opgerichte houding, goed ontwikkelde, hoog gedragen staart en zachte, goed aanliggende, sterk glanzende bevedering.
Vormbeschrijving
Romp: breed over de gehele lengte en diep van voren.
Kop: middelgroot, tamelijk breed; gezicht glad; levendig rood.
Kam: enkel, nauwelijks middelgroot, fijn van weefsel; recht en rechtop, regelmatig getand met liefst vijf kampunten, kamhiel volgt de buiging van de nek niet te veel; levendig rood.
Snavel: krachtig, goed gebogen.
Kinlellen: nauwelijks middellang, goed gerond en fijn van weefsel; rood.
Oorlellen: fijn van weefsel; rood.
Ogen: vrij groot; donkerbruin.
Hals: tamelijk lang, goed gebogen. Halsbehang rijk ontwikkeld, de schouders goed bedekkend.
Rug en zadel: rug kort en breed, vlak tussen de schouders. Van het midden ujt in een vrij sterke holle lijn oplopend naar de staart. Zadel behang rijk ontwikkeld.
Borst: breed, rond en diep met een lang borstbeen.
Vleugels: middelgroot met brede slagpennen. Goed aangesloten aan het lichaam, niet afhangend gedragen.
Schouders: breed.
Staart: vol en goed ontwikkeld, goed gespreid en ruim middelhoog gedragen. Sikkels flink voorbij de brede staartstuurveren reikend. Lange, goed ontwikkelde bijsikkels. Achterlijf: goed ontwikkeld.
Dijen: middellang, komen goed uit de lichaamsbevedering te voorschijn. Loopbenen en tenen: middellang, flink uit elkaar geplaatst, krachtig doch niet grof. Licht bevederd aan de buitenzijde van het loopbeen en aan de buitenteen. Vier lange tenen.
Bevedering: vrij zacht, goed aansluitend.
Eventuele verschillen tussen haan en hen
Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis.
Ernstige fouten
Te geringe grootte; te lage beenstelling; hoekig in zadel; gierhakken; onbevederde loopbenen; bevedering van de buiten tenen niet verder lopend dan tot het middel- ste gewricht; geel in de voetzolen.
Fouten
Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate voorkomend. Iets te zware kopversierselen; te weinig staartontwikkeling; iets gedrukte houding.
Gewicht - Ringenmaat
Haan: 3,5-5 kg - 24 rnrn
Hen: 2,5-3,5 kg - 20 mm
Kleurslagen
Zwart: kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 99 van de Alg. Kleurbeschrijving. De kleur moet sterk groen glanzen. Kleur van snavel, loopbenen en tenen: donker blauwachtig zwart, £
bij oudere dieren leiblauw:Voetzolen: rose-wit.
Wit: kleur van haan en hen zoals aangegeven onder nr. 98 van de Alg. Kleurbeschrijving. Kleur van snavel, loopbenen en tenen: blauwgrijs. Voetzolen: rose- wit.